Masaj en eski tedavi yöntemlerinden biri olup yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Batı ve Doğu kültürlerinde yüzyıllar boyu masaj, gerek klinik gerekse akademik açıdan bu alana önderlik eden çeşitli ekollerin temsilcileri tarafından geliştirilmiş ve manuel tedavi yöntemleri arasında vazgeçilmez bir yer edinmiştir. İnsan sağlığı fizyolojik, fiziksel ve psikolojik olarak tam bir iyilik hali olarak tanımlanmaktadır. Masaj, tüm bu sistemler üzerinde oluşturduğu tedavi edici etkileri ile sağlığın korunmasında ve iyileştirilmesinde güçlü bir rol üstlenir. Klasik masaj ya da diğer adıyla İsveç masajı ise bu tekniklerin temelini oluşturur.
Bu kitapta masaj tekniklerinin tarihçesine ve tüm dünyada kullanılan tekniklere kısaca değinilmiştir. Kitabın esas amacı ise klasik masaj tekniklerini resimler eşliğinde okuyucuya aktarmak ve her bir vücut kısmı için uygulama yöntemini basit ve anlaşılır şekilde öğretmektir.
Kitabın hedef kitlesi fizyoterapi öğrencileridir. Masaj ile uğraşan kişilerin, bu sanatı etkin olarak kullanabilmeleri, insan vücudunun anatomi, fizyoloji ve patofizyolojisini bilmeleri ile mümkündür. Bir başka deyişle, masaj deneyimsiz kişilerin elinde, mevcut tedavi potansiyelini açığa çıkarmada yetersiz kalacak bir değerdir. Masaj yalnızca ellerle uygulanan mekanik bir işlem değildir. Masaj uygulamaları ile klinikte spesifik tedavi sonuçlarının elde edilebilmesi için yöntemin, bu alanda eğitim görerek yüksek düzeyde kognitif ve psikomotor beceriler edinmiş olan kişilerce uygulanması gerekir. Eğitimli kişiler tarafından, doğru tekniklerin kullanımı, masaj uygulamalarının, fizik tedavi ve rehabilitasyon, sporcu sağlığı, psikiyatri, onkoloji, nörolojik rehabilitasyon gibi bir çok alanda sağlam bir yer edinmesini sağlamıştır.
Kitabın birinci bölümünde, masajın tarihsel gelişimi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, genel olarak masajın tanımına ve dokunmanın iyileştirici etkilerine değinilmiştir. Kitabın büyük bir kısmında, masaj teknikleri arasında en fazla kullanılan İsveç tipi klasik masajdan bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde, masajın fizyolojik, biyomekanik, nöral ve psikolojik etkilerinde rol alan mekanizmalar tartışılmıştır. Dördüncü bölümde, masajın kullanım alanları, güncel literatür sonuçları eşliğinde aktarılmıştır. Diğer bölümlerde, klasik İsveç masaj tekniğinde kullanılan el hareketleri resimlerle ayrıntılı bir şekilde okuyucuya aktarılmış, pratik uygulamalar için gereken masaj ekipmanı tanıtılmış, hastanın ve fizyoterapistin masaj uygulamasına nasıl hazırlanacağı hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Son bölümde ise tüm vücut ve ekstremiteler için klasik masaj uygulama teknikeri, fotoğraflar ve şekillerle desteklenerek açıklanmıştır.
Bu kitabı yazarken, yılların birikimi ve deneyimi bana ışık olsa da sağlam bir eğitim geçmişine sahip olmanın avantajını yaşadım. Bu vesileyle, masaj tekniklerinin temelini öğrendiğim, bilimsel ve titiz bir bakış açısı ile beni ve birçok fizyoterapi öğrencisini yetiştirmiş olan saygıdeğer hocam Dr. Sezgin Baltacıoğlu’ya minnet ve teşekkürlerimi sunarım. Kitapta yer alan fotoğrafların çekiminde yardımlarını esirgemeyen meslektaşlarım Aytül Özdil, Alp Eşrefoğlu, Eda Tünay ve Betül Bilgin’e çok teşekkür ederim. Başta Ali Çelik olmak üzere tüm Hipokrat Yayıncılık ekibine ve kitabın mizanpajı için özveri ile çalışan Hüseyin Çağlıkasap’a teşekkürlerimi sunarım.