Aile Hekimleri, kişiye yönelik koruyucu, tanı-tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetini yaş cinsiyet ayırımı yapmaksızın hizmet veren hekimlerdir. Kendilerine kayıtlı nüfusun akut ve kronik sağlık sorunlarından, koruyucu sağlık uygulamalarından sorumludurlar.
Ülkemizde nüfusun %28'ini çocuklar oluşturmaktadır. Bizler çocuk hastalarımızın büyüme ve gelişimlerini takip etmek, akut ve kronik sağlık sorunlarına tanı koyarak tedavi etmek, gerekli durumlarda sevk etmek ve uzun süreli tedavilerinde diğer hekimler ile iletişim kurarak bütüncül bir yaklaşım içinde bakım vermekle yükümlüyüz. Kitabımızı çocuk hastalarımız için birinci basamakta çalışan hekimlerden gelen öneriler ışığında ihtiyaca yönelik hazırladık. Kitabımızı hazırlarken; çocuk hastalarda, özel hasta gruplarında tanı-tedavi ve takipte gerekli bilgileri kendi deneyimlerimizi, ülkemiz için oluşturulan kılavuzları, yerli-yabancı kitapları ve metaanalizleri kaynak olarak aldık. Algoritmaları aile hekimleri ve aile hekimliği uzmanlarının birinci basamakta kolaylıkla uygulayabilecekleri şekilde hazırladık. Kitabımız birinci basamakta çalışan ve sahayı, gereksinimleri bilen akademisyenler tarafından yazıldı.
Bizim bu kitapta amacımız çocukluk çağında birinci basamakta sık görülen sağlık sorunlarını günlük pratiğimize uygun olarak, hastaya özgü tedavi modaliteleri ve kılavuzlar eşliğinde yanıt veren bir başucu kaynak oluşturmaktır.
Bu kitabın çocuk sağlığı ile ilgilenen tüm hekimlere yardımcı bir başucu kaynak olması dileğiyle…