Sobotta - İnsan Anatomisi Atlası
1-2-3-4 (4 Cilt) - Türkçe Yeni Baskı -
24. Almanca Baskıdan, 11. Türkçe Baskı
Genel Anatomi ve İskelet-Kas Sistemi, Baş, Boyun ve Nöroanatomi ile İç Organlar konularını içeren toplam üç ciltten oluşmaktadır. 23. Basıdan çeviri olan Sobotta 569 Renkli Büyük Şekil ve 627 Bağımsız şekil içermektedir.
19O3`de J. Sobotta tarafından temeli atılan atlasın son derece iyi eleştiriler alan 20. baskısının ardından, editörler ve yayınevi böyle bir eserin nasıl daha da iyi hazırlanabileceğini kendi kendilerine sordular. Meslektaşlar ve öğrencilerle yapılan birçok yazışma ve görüşmeden, bu kapsamın makroskopik anatomi ve diğer bağlantılı bilimler yönünden tıbbın dayanağı olduğu; hem öncesi hem de sonrasında öğrenim sistematiğine tamamen uyduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Atlas ilk etapta preklinik öğrenimi hedef alsa da, bir doktor için her koşulda klinik öğrenim boyunca da bir müracaat eseri olarak önemli yer tutar. Kullanıcı grubunun öncelikli istekleri doğrultusunda 21. baskıda yeni bir düzen oluşturulmuştur.
Buna göre yeni baskıda: - Orjinal preparatlara dayanan 133 yeni şekil çizilmiştir. Örn. Beyin ve göğüs kafesi kesitleri gibi, - siyah-beyaz çizimler değiştirilmiştir, - klinik uygulamalara ilişkin çizimler teknik gelişimlere dayandırılarak güncelleştirilmiştir. Örn. Endoskopi ya da Röntgen görüntüleri gibi, - eklemlerdeki yükleri gösteren diagramlar eklenmiş ve - kaslar ile ilgili tablolar tamamen yeniden elden geçirilmiştir. Yeni baskının diğer önemli amacı da okunabilirliği şu şekilde daha da düzgün hale getirmektir: - Bölümler için işaret renklerinin kullanılmasıyla, - resimlerin yazılarındaki renk düzenlemeleriyle, - kesit düzlemi ve bakış açısını gösteren uyum çizimlerinin eklenmesiyle, - daha önce de kullanılmış olan tabloların tekrar elden geçirilmesiyle, - özellikle katların komşu olduğu diğer tabakaların rüzgar gülü kullanılarak gösterilmesiyle.
Tabi ki Kasım 1998`den beri geçerli olan yeni terminoloji (Terminologia anatomica) kullanılmıştır. Açıklamalı sözlük ise geri planda mesleki dilimizle ilgilenenlerin bilgilenmelerine yönelik bir köprü işlevi görmektedir. Kapsam üzerinde yapılan ortak tartışmalar ve karşılıklı düzeltmeler dışında, bölümler üzerindeki çalışma taksimi şu şekilde yapılmıştır: R. Putz: Genel anatomi, Üst ekstremite, Beyin, Göz, Kulak, Sırt, Alt ekstremite; R. Pabst: Baş, Boyun, Göğüs ve Karın duvarı, Göğüs, Karın, Pelvis bölgesi. Birçok yeni çizim, işinde yetkin ressamlar tarafından kazandırılmıştır, bu kişiler: Sn Ulrike Brugger, Sn Rudiger Himmelhan, Sn. Sonnja Klebe ve Sn. Horst RuB`dur. Esas itibariyle bilinen ve kendini ispatlamış "Sobotta Stili"nin korunması onların başarısıdır. Fotoğraflar üzerindeki elektronik yöntemlerle yapılan düzenlemeler ve grafiklerin düzenlenmesi Sn. Michail Budowick tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu baskıda yer alan resimleri bizim kullanımımıza sunmuş olan klinisyen meslektaşlara minnettarız (bkz. Teşekkür bölümü).
Çalışmaya katılmış olan enstitülerimiz elemanlarına, anlayış ve duydukları heyecan için gönülden teşekkür ederiz. Sn. Dr. N. Sokolov ve Sn. A. Buchhorn birçok yeni çizimin dayanağı olan preparatlan özenli bir çalışmayla üretmişlerdir; Sn. S. Fryk ve Sn. G. Hoppmann da metinlerin oluşturulmasında yardımcı olmuşlardır. Açıklamalı sözlük Sn. cand.phil. T. Lederer tarafından dikkatle gözden geçirilmiştir.