Sağlık Bilimleri için Temel Fizyoloji ders kitabımızın özellikle eczacılık fakültesi, hemşirelik ve tüm sağlık meslek yüksekokullarındaki öğrencilerimiz için faydalı olacağı kanaatindeyim. Kitabı yazarken ilgili fakülte ve yüksekokul öğrencilerimizin meslek hayatlarında kullanabilmeleri için bilgiler sade bir anlatım dilinde verilmeye çalışılmış, fizyoloji konuları gerektiği kadar histoloji bilgileri ile harmanlanmış, şekil ve grafikler ile bu bilgiler desteklenmiştir. Ayrıca monoton bir anlatım tarzından uzaklaşmak amacıyla ve öğrenmenin temelinde tekrar yapmanın önemine de vurgu yapmak açısından hatırlatma kutucukları eklenmiş ve biraz gülümsetmek adına kutucukların başına “ Bakın burası çok önemli! ” başlığı konmuştur.
Her ne kadar kitabın yazımı sırasında ve sonrasında çok sayıda kontrol yapılmış olsa da eksiklikler ve/veya gözümden kaçmış olan noktalar olabilir. Bu noktada öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimizden katkı ve geribildirimlerini bizlere iletmelerini rica ediyoruz.
Kitabın yazımı konusunda teklif ve teşviklerinden dolayı öncelikle İstanbul Tıp Kitabevi sahibi İsmail Ağabey’e, kitabın dizgi ve tasarımında keyifle çalışma fırsatı bulduğum sevgili Şevval kardeşime, beni her fırsatta kitap (lar) yazma konusunda sıkıştıran bütün öğrencilerime, yazım sırasında benden desteklerini esirgemeyen ve her daim varlıklarından mutluluk duyduğum; aynı anne ve babadan olmasak ta benim için öz abladan öte olan sevgili ablalarım Doç. Dr. Ayşe Arzu Sayın Şakul ve Doç. Dr. Şule Ayla ‘ya, kitabın yazımı sırasında kimi zaman klavyemin yanında kimi zaman koltuğumda oturup üzerimdeki stresimi alan biricik kedim (kedi demeyin alınıyor, çünkü Jan kendini insan sanıyor J) Jan’a, hayattaki dik duruşumu borçlu olduğum Rahmetli Büyükbabam Yusuf Günal ve Rahmetli Anneannem Mürüvvet Günal’a ve elbette giriştiğim her işte koşulsuz desteğini ve sevgisini hissettiğim, hayattaki varoluş sebebim ve en değerli varlığım olan biricik Annem Reşide Günal’a sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Bir teşekkür ise bu kitaptan faydalanacak olan ve buraya yazdığım bunca metni okuyan siz değerli ve güzel insanlara gelsin.
Son olarak, koronavirüs ile mücadele sırasında şehit olan tüm sağlık çalışanlarının (doktor, hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni, güvenlik görevlisi, sekreter ve daha niceleri) bizlere emanet ettikleri yavrularına öğrenim bursu sağlanabilmesi için bu kitabımın telif haklarından doğan tüm geliri KAHEV ‘e aktarılacaktır. Bu konudaki desteklerinden dolayı İstanbul Tıp Kitabevi sahibi İsmail Ağabey ‘e ve KAHEV yönetimine bir kez daha teşekkür ederim.
Her anlamda faydalı olması dileklerimle… Doç. Dr. M. Yalçın GÜNAL