Modern hastane öncesi acil sağlık sistemleri bugün için ileri yaşam desteği uygulamaları ile birlikte, periarrest durumların yönetimine ve hastanın kardiyopulmoner arreste girmeden ileri tıbbi tedaviye ulaştırılmasına odaklanmaktadır. Buda kuşkusuz daha eğitimli ve daha donanımlı hastane öncesi acil sağlık çalışanları ile mümkündür.
Türkiye’de Paramedik eğitiminin başlamış olduğu 1993 yılından günümüze kuşkusuz eğitimde ve hizmet alanında büyük gelişmeler sağlanmıştır. Ancak halihazırda eğitimin standardizasyonu ve hizmet alanına yönelik yasal boşlukların giderilmesi ve modern anlamda hizmet sunumunu destekleyecek hukuki altyapının oluşturulması en önemli tartışma alanlarımızı oluşturmaktadır.
2000’li yılların başından beri hastane öncesi acil bakımda EKG ve ileri yaşam desteği uygulamaları ile ilgili standart eğitim programlarının oluşturulması ve paramediklerin bilgi seviyelerinin yükseltilmesi ile ilgili uğraşlar içerisindeyim. Bu alanda ciddi atılımlar sağlamış olmakla birlikte, son yıllarda Paramedik okulları sayısındaki hızlı artış ve altyapı ihtiyaçları karşılanmadan açılan okullar, bu alanda daha fazla çaba harcamamızı gerekli kılmaktadır.
Bu kitap, detaylı EKG anlatımıyla birlikte, periarrest aritmilerin yönetimi, ileri yaşam desteği uygulamaları ve özel durumlarda resüsitasyon gibi önemli konularla eğitimine devam etmekte olan Paramedik öğrencilerine ve hizmet alanında görev yapan paramediklere önemli katkılar sunacağını düşünüyorum. Kitabın, paramedik programlarında kapsadığı konularda bir standart eğitim oluşturacağını düşünmekle birlikte, alana katkı sağlayacak bir kaynak olacağını umut ediyorum.