Pediatri hemşireliği konusunda kapsamlı ve rehber niteliğinde olacak
bir kitap oluşturma fikri yıllardır düşlediğimiz bir özlemdi. Bu süreçte Türkiye’de tüm hemşirelik fakülteleri, yüksekokulları ve sağlık yüksekokullarında görev yapan, çocuk sağlığı ve hastalıkarı hemşireliği bilim dalında uzmanlaşmış 54 öğretim üyesi tarafından seçilen kitap bölümleri paylaşıldı. Uzun bir hazırlık aşamasından sonra Pediatri Hemşireliği Kitabımızın okuyucularına ulaşma sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Kitabın hazırlık aşamasında yazarlarımızdan aldığımız olumlu geri bildirimler çalışmalarımızda bize heyecan ve motivasyon sağladı.
Elinizdeki Pediatri Hemşireliği Kitabının planlanması aşamasında, pediatri hemşireliğinde ders ve yardımcı ders kitaplarına bir yenisini kazandırmak ve pediatri hemşireliği dersi alan öğrencilerin bu alandaki temel gereksinimlerine cevap verebilecek kapsamlı, anlaşılabilir ve işlevsel niteliği olan kaynak bir kitap olması hedeflenmiştir. Pediatri Hemşireliği Kitabımızın amacı, çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersi alan öğrencilerimize çocuk sağlığının korunması ve geliştirilmesi, çocuk hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma ile ilgili temel bilgi kazandırmaktır. Ayrıca hasta çocuklara bakım verirken öğrencilere rehber oluşturması ve mezuniyet sonrasında da ihtiyaç duyabilecekleri zamanlarda başvurabilecekleri temel ve güncel bilgileri içeren bir başvuru kaynağı olması hedeflenmiştir.
Hemşirelerin sağlık bakımındaki gelişmeleri yakından izlemeleri ve bu gelişmeleri sağlıklı/hasta çocuğun bakımına yansıtabilmeleri beklenir. Bu nedenle pediatri hemşireliği alanında yeni bilgilerin ışığında, geleneksel bakım yöntemlerinin yanılgılarını ve eksikliklerini gidererek, çocuğun tüm gelişim evrelerini bilinçli bir şekilde izleyerek, sağlık ve hastalık durumlarında onun gereksinimlerini zamanında ve yeterli ölçüde karşılamak isteyen pediatri hemşireleri için de başvuru niteliğinde bir kaynak olması diğer bir hedefimiz olmuştur. Hemşirenin hastasına kapsamlı bir bakım verebilmesi için çocuğun hastalığı hakkında bilgi sahibi olmasının yanı sıra, çocuğun bakımını her çocuğa özgü olarak planlaması, uygulaması, değerlendirmesi ve aile merkezli bakım vermesi gereklidir. Bu nedenle kitapta, sistem hastalıkları ele alınırken önce ilgili sistemin fonksiyonel yapısı, hastalığın fizyopatolojisi, tanı ve tedavisi hakkında bakıma temel oluşturacak kuramsal bilgiler verilmiş, bu bilgiler ışığında hemşirelik tanılarına yönelik hemşirelik girişimleri hasta ve tanıya özgü sonuç kriterleri ile hemşirelik yönetimi açıklanmıştır. Bazı bilgiler pekiştirmeyi sağlamak amacıyla yeri geldikçe tekrar edilmiştir. Kitabımız, çocukluk dönemlerinde karşılaşılabilen hastalık ve sorunları irdeleyen, hemşirelik uygulamalarında dikkate alınması gereken, çocuğu aile bireyleri ve yakın çevresiyle bir bütün olarak ele alan 26 bölümden oluşmuştur.